jueves, 9 de mayo de 2013

Beguda isotònica casolana

Possiblement desprès d'escriure aquesta entrada alguna marca de beguda isotònica m'estigué fent "budu" o mal.leint, i segurament no hem trucaran per a una esponsorització jeje, aixi que en temps de crisis crec que no vindrà mal aquesta ajuda.

L'aportació d'aigua evita la deshidratació i la concentració d'hidrats de carboni en un 6% -8% és efectiva per mantenir l'equilibri de líquids, proporcionar energia, reduir la degradació de les reserves de glucogen, ajudar a mantenir estables els nivells de glucosa en sang i accelerar l'assimilació de l'aigua. Si la beguda tingués menys del 5% de sucres, adolecería de poc valor energètic, però si aquesta proporció superés el 10% es retardaria el buidament gàstric i l'absorció d'aigua, la qual cosa podria provocar diarrea i altres molèsties gastrointestinals. La combinació d'hidrats de carboni simples i complexos dependrà de l'objectiu que es pretengui aconseguir amb la beguda. En esports de curta durada i alta intensitat es recomanen begudes isotòniques que porten glucosa, i en els de llarga durada i intensitat mitjana-alta, s'aconsellen les que combinen hidrats de carboni simples (glucosa, fructosa, sacarosa) i complexos (maltodextrines). 

L'ús conjunt d'hidrats de carboni diferents millora l'absorció intestinal d'aigua. La glucosa és el sucre clau del metabolisme i el nostre cos la utilitza com a font d'energia. La fructosa no hauria de ser el carbohidrat predominant si l'objectiu és una aportació ràpid d'energia, perquè s'absorbeix més lentament que la glucosa i pot causar molèsties gastrointestinals encara que fa més agradable la beguda al paladar. 



L'aportació de sals minerals no és necessari després exercicis moderats de menys d'una hora de durada, excepte en cas de molta calor i sudoració. No obstant això, sodi, clor i potassi milloren el sabor de les begudes i afavoreixen la hidratació en els esportistes. Les set begudes isotòniques subministren sodi, potassi, magnesi, calci, clor i fòsfor. Isostar aporta les quantitats més elevades de sodi, magnesi i calci, i Santiveri les de potassi i clorurs. Pel que fa als fosfats, la major quantitat l'ofereix Nutri Sport i Powerade no conté aquest mineral. Hi ha suficient concordança entre les quantitats indicades en els etiquetats amb les obtingudes en el laboratori en magnesi, sodi, potassi i calci. Amb el clor i el fòsfor no es va poder realitzar aquesta comprovació. 

Si es vol estalviar el preu d'una d'aquestes begudes, un mateix es pot preparar la famosa llimonada alcalina que no té res a envejar a aquestes begudes.

Ingredients:
  • 1 litre d’aigua
  • El suc de dues peces de fruita fresca (llima, taronja...)
  • 1 culleradeta de cafè de bicarbonat sòdic
  • 1 culleradeta de cafè de sal
  • 3 cullerades soperes de sucre
  • Opcional: 300 mg de clorur potàssic (venda en farmàcies)


Per recuperar sals i minerals per a després d'entrenar o córrer. L'ideal seria preparar 1 hora abans de consumir-la, però nosaltres que correm, sabem que és gairebé impossible.

Ingredients:

  • 1 Lt d'Aigua
  • Suc de 1 llima o taronja
  • 1 culleradeta de cafè de Bicarbonat de sòdic.
  • 1 culleradeta de cafè de sal
  • 3 culleres soperes de sucre



Consells sobre Hidratació 
  • Abans de sortir a córrer has beure, almenys, dos gots d'aigua. No és necessari que la beguis d'seguit, millor fins i tot a petits glops.
  • Quan tornis cal recuperar les pérrdidas, pren la beguda isotònica o aigua en quantitat suficient, almenys mig litre i millor si està fresca ja que s'assimila més ràpidament.
  • A vegades és necessari beure durant el enntrenamiento. No esperis a tenir set, ja que l'exercici retarda la sensació i pots haver perdut un excés d'aigua i electròlits per quan t'ho demani el teu cos, llavors ja ha aparegut la fatiga. Pots perdre fins a un 20% de les teves possibilitats si estàs deshidratat.
  • La sudoració crea un estat relatiu dee deshidratació, si és excessiva i no es reposen immediatament els líquids perduts, disminueix el volum sanguini i la temperatura interna pot elevar a nivells perillosos.
  • A més edat més perill representa la ddeshidratación i els efectes de la calor.
  • L'objectiu principal de la reposició dde líquid és mantenir el volum plasmàtic perquè la circulació sanguínia i la sudoració siguin correctes. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario